Postet på

Tannbleking

Tannbleking

Det er mye som kan føre til at smilet ditt ikke er så hvitt som du ønsker. Matvaner, kaffe, røyk og snus er noen av de vanligste årsakene, men det kan også være genetisk eller et resultat av medisinering. Å bleke tennene hos tannlege er et alternativ som flere og flere benytter seg av, nettopp for å kunne smile med god selvtillit og strålende hvite tenner.

Be alltid om en konsultasjon først

Dersom du ønsker å bleke tennene, hjemme, hos tannlege eller hos en kosmetisk klinikk, bør du alltid be om en konsultasjon først. Tannlegen vil se på tennene dine og bedømme om en bleking er å anbefale, og for å gi deg en idé om hvordan resultatet vil bli. Kanskje behøver du ikke en gang å bleke tennene, det kan være nok med en overflatebehandling hos tannlegen. Misfarging forårsaket av mat og drikke kan som oftest fjernes ganske enkelt, men husk at blå og grå nyanser kan være vanskeligere å få has på enn gule og brune misfarginger. Dersom tennene er misfarget i flere lag under overflaten, vil bleking sannsynligvis være det beste alternativet. Blekemiddelet som anvendes tar seg nemlig inn i tannen via åpninger i emaljen og gjør at tannen blekes fra innsiden og ut.

Kriterier for å kunne bleke tennene

Å bleke tennene vil gi en godt synlig effekt hos de fleste, men noen ganger tar det lengre tid. Årsaken bak at tennene dine har blitt gule er gjerne alfa-omega for å bedømme resultatet og vor mange behandlinger du behøver. Dersom du røyker mye vil et pent resultat bli vanskelig og tidskrevende å oppnå. Også genetisk gule tenner, eller misfarging forårsaket av medisiner vil være en tidskrevende blekeprosess. Først og fremst må du oppfylle kriteriene som tannlegen stiller til en god kandidat for tannbleking. Dersom du har hull i tennene må disse repareres først. Det er også viktig at eventuelle eksisterende fyllinger holder god kvalitet. Som tidligere nevnt, kan overflatemisfarginger fjernes uten bleking, så dette må ha blitt forsøkt først. Eventuelle tilfeller av tannstein må fjernes og tannkjøttet må være sunt og friskt. Dette kan være vanskelig å bedømme selv, noe som gjør forhåndskonsultasjonen hos tannlegen desto viktigere. Husk at du også må ha fylt 18 år for å være en god kandidat og at du kan ikke være gravid eller ammende. Det er nemlig ikke avklart ved hjelp av forskning om blekemiddelet som anvendes kan skade barnet.

Hvordan virker det?

Som oftest anvendes en skinne når du bleker tennene. Denne fylles med gelé og settes på tennene. Behandlingen foregår enten med eller uten en lyskilde. Geleen som anvendes til å bleke tennene inneholder en aktiv ingrediens som frigjør oksygen når den brytes ned i munnen. Oksygenet vil oksidere flekkene og misfargingen og bleke dem uten å gjøre skade. Du løper heller ingen risiko når det kommer til kunstige tenner eller fyllinger. Systemet for tannbleking har vært gjennom nøye kontroll og klinisk testing og er dermed bedømt til å være både sikkert og effektivt.