Postet på

Slik får du hvite tenner

Tannbleking hjemme

De aller fleste ønsker seg et hvitt smil, men ikke alle vet hva som bestemmer fargen på tennene. Det kan være genetisk betinget, eller misfarging kan komme av dårlig tannhelse, mat-og drikkevaner, røyking, snusing eller bruk av enkelte medikamenter. Her har du en oversikt over alt du behøver å vite for å få hvite tenner.

God tannhelse

Det er ikke å stikke under en stol at tennene er akkurat som resten av kroppen vår. Enten tar du vare på dem og sørger for at forholdene ligger til rette for at de er friske og sunne, eller så lar du dårlige vaner overta. En god tannhelse med regelmessige besøk til tannlegen, samt gode vaner for tannpuss er alfa-omega for å ha sunne tenner. Det aller viktigste du kan gjøre for tennene dine er å børste dem med en tannkrem med fluor to ganger om dagen, samt bruke tanntråd og munnskyll. I tillegg bør du forsøke å unngå syreskader ved å tenke på hva du putter i munnen av drikkevarer og søtsaker. Leskedrikker, som for eksempel brus, løser sakte men sikkert opp emaljen som beskytter tennene og fører til karies og misfarginger.

En god tannkrem med blekende effekt

Dersom du røyker, snuser, drikker kaffe eller andre drikkevarer som misfarger tennene bør du anvende en tannkrem med blekeeffekt. Disse tannkremene inneholder små slipepartikler som hjelper deg å pusse vekk disse misfargingene. Denne typen tannkremer bleker ikke tennene kjemisk, men fysisk ved hjelp av bevegelsene til tannbørsten. Tannlegen kan også hjelpe deg å pusse vekk misfarginger der årsaken er mat og drikke. Husk at misfarginger i gule og brune nyanser er lettere å få has på enn misfarginger som går mot det blå eller grå.

Naturlige blekemidler

Også maten vi spiser kan hjelpe oss å holde tennene hvite. Både jordbær og appelsinskall sies å ha en blekende effekt dersom du gnir dem mot tennene. Alle grønnsaker og frukter som knasker har også en slipende effekt og kan gjøre tennene dine hvitere og fri for gulnende belegg. Noen sverger også til bakepulver på tannkosten. Dette funker som en peeling, og fjerner misfarginger og flekker på tennene. Sukkerfri tyggegummi kan også være bra for tennene. Den øker spyttproduksjonen i munnen noe som i sin tur hjelper mot syreangrep.

Bleking hos tannlege eller hjemme

Dersom du har prøvd alt annet kan et alternativ også være å bleke tennene med et blekemiddel med aktivt oksygen. Oksygenet oksiderer flekkene og misfargingene og fjerner dem uten å skade tennene. Vanligvis anvender man en gelé med blekende effekt og en skinne til å sette utenpå tennene. De fleste ser resultater etter et par uker med daglig bruk av en slik behandling. Husk å be om en konsultasjon hos tannlege før du setter i gang med bleking hjemme. Det er ikke sikkert at denne metoden er den beste for deg og dine tenner.