Postet på

Slik blir du kvitt misfargede tenner

Hvite tenner

Utrolig mange sliter med gule eller misfargede tenner. Dette gjør at de ikke smiler med åpen munn, de forsøker dekke til munnen når de snakker og generelt sett synes de at det er skjemmende. Ønsker du deg et strålende hvitt smil? Her har du tipsene for hvordan du blir kvitt misfargingene og atter en gang kan smile med hvite tenner.

Årsakene til misfargede tenner

Det kan være mange grunner til at smilet ditt ikke er så hvitt som du skulle ønske. Noen har genetisk gulere tenner enn andre, mens andre har fått flekker på tennene på grunn av mat eller drikke. Det er ikke bare te og kaffe som setter flekker, også rødvin, brus, sportsdrikker, bær og sauser med sterke fargepigmenter kan skape misfarginger. Bruk av enkelte medikamenter kan også føre til at tennene dine får en annen fargenyanse. Det er heller ingen hemmelighet at snus og røyk setter sitt preg på smilet ditt. Husk også at dersom du spiser godteri som farger tungen din, vil det sannsynligvis også farge tennene dine.

Slik får du smilet ditt tilbake

Ikke alle misfarginger er permanente. Vanligvis er flekker og misfarginger grunnet mat og drikke forholdsvis enkle å gjøre noe med. En god tannkrem med slipepartikler, eller et besøk hos tannlegen kan være nok til at tennene får tilbake sin naturlige hvithet. Også naturlige blekemidler som jordbær, appelsinskall, knaskende grønnsaker og en grundig puss med bakepulver på tannbørsten kan være alt du behøver for å bli kvitt misfargede tenner. Det sies at misfarginger som går i nyansene gul og brun ganske enkelt og raskt kan fjernes, mens misfarginger som går mot det grå eller blå krever sterkere skyts. Det kan være nødvendig å få profesjonell hjelp, eller forsøke en bleking hjemme.

Spør tannlegen din

Med mindre du overdriver, kan ikke tannkrem og kjerringråd for hvite tenner gjøre skade. Dersom du har lyst å forsøke bleking derimot, bør du alltid konsultere med tannlegen din først. Der kan du få gode råd og en realistisk oppfatning av hvilke resultater du kan oppnå med bleking. Det er også viktig for din egen sikkerhets skyld. Ingrediensene i blekemidlene som anvendes er nøye studert på og kan ikke skade sunne tenner i en frisk munn, men det er fortsatt ikke forsket på hvilken effekt det kan ha på fosteret eller barnet dersom du ammer. Husk også at tenner med karies, tannstein og dårlige fyllinger ikke bør blekes. Tannlegen kan også hjelpe deg å bedømme om tannkjøttet ditt er friskt og sunt, noe som kan være vanskelig å finne ut av selv. En grundig rens og puss av tennene kan være alt du behøver for å bli kvitt misfargede tenner, og er dessuten helt nødvendig før man setter i gang med en blekende behandling.