Postet på

Rene og pene tenner forebygger sykdom

Hvite tenner

Alle vil ha et pent og tiltrekkende smil. En fin tanngard er en viktig del av vårt utseendet. Hvite tenner er mer tiltagende enn gule og brune stubber, men det holder ikke bare med tannbleking. Du må holde tennene rene og friske også. God tann- og munnhygiene er heller ikke bare noe du bør fokusere på for utseendets skyld. Det er faktisk viktig for helsa di også.

Les også: Peroksidfri tannbleking hjemme.

God tannhelse forebygger sykdom

Går vi langt nok bak i tid, var betennelser og sykdommer som starter i tennene, en ganske vanlig dødsårsak. Dette er heldigvis svært sjeldent i vår del av verden i dag. God tannhelse forebygger ikke bare hull i tennene og tannstein. Flere studier viser en sammenheng mellom bakterieangrep i tenner og munnhulen, og en rekke alvorlige sykdommer og lidelser. Lungebetennelser og flere typer kreft er påvist en hyppighet av blant personer med dårlig tannhygiene. Tannkjøttsykdommer som er forårsaket av bakterier kan også være en medvirkende faktor til leddgikt, og så videre.

Daglig puss viktig

Med regelmessig tannlegebesøk gjennom oppveksten, og årlig kontroll ettersom vi blir eldre, sørger tannlegen for at det ikke bærer galt av sted. Men, som alle vet, du må gjøre en innsats selv også. Du bør pusse tennene rene minst to ganger om dagen, og helst etter måltider. Samtidig er det om å gjøre å ikke pusse bort den beskyttende emaljen på tennene. Tannlegen din kan anbefale deg hvilken tannbørste du bør bruke, samt lære deg hvordan du pusser mest effektivt og skånsomt.

Les også: Slik får du hvite tenner.

Rengjør mellom tennene

Når du pusser tennene, rengjør du bare overflatene. Tannlegene anbefaler at alle rengjør mellom tennene også, der børsten ikke kommer til. Unge mennesker anbefales å bruke tanntråd, mens eldre kan bruke tannpirker i stedet. Tannpirkere skal man bruke forsiktig, da også disse kan forårsake slitasje på emaljen.

Spør tannlegen før du bleker tennene

Selv med god munnhygiene, kan du få misfargede tenner. Det finnes flere årsaker til dette, noen selvforskyldte (som snus, kaffe, røyking og så videre – les hva som skjer når du slutter å røyke!), mens andre kan skyldes arvelige forhold. Før du setter i gang med bleking av dine tenner, bør du konsultere tannlegen din. Som regel er det ingenting i veien for at du kan bleke de, men det er best å være på den sikre siden. Tannleger kan også hjelpe deg med blekingen, men det er ofte ganske dyrt. Mange tannleger bruker akkurat de samme produktene som du finner her på Teeth.no til en langt rimeligere penge.

Les mer om tannbleking på vår blogg.