Postet på

Peroksidfri tannbleking hjemme

Hvite tenner

I veldig mange tannblekingssett man kan kjøpe på nettet finnes det høye prosenter av peroksid i geleen som benyttes. Peroksid kan virke etsende i store doser og gi munnen din en veldig ubehagelig opplevelse. Å bleke tennene betyr ikke at du ikke må ta hensyn til tannhelsen din. Velg et peroksidfritt preparat eller et produkt med en lav peroksidprosent når du skal bleke tennene hjemme.

Jo høyere prosent, desto mer skade

Norge er et forbrukervennlig marked som passer på at ingen skadelige produkter blir gjort tilgjengelige for salg. I 2012 kom en ny lov om at produkter for bleking av tenner på hjemmebane bare kan inneholde opp til 0,1% peroksid. Likevel finnes det mange produkter på nettet som inneholder mer. Vær oppmerksom på at jo sterkere preparater som anvendes, desto mer skade kan du risikere å påføre både tennene dine og tannkjøttet ditt. I verste fall kan produkter som inneholder mye peroksid føre til betennelse i nervene i tennene, og gi deg ubehagelige isinger.

Hjemmebehandlinger godkjente av tannlegen

Den siste tiden har tannleger gått ut og snakket om effektene av hjemmebleking i forhold til å foreta lignende behandlinger hos klinikker. De er enige om at hjemmepreparatene er mye snillere mot munnen din og ikke gir bivirkninger på samme måte som en kan få av å bleke tennene med sterkere peroksidprodukter. Hos mange klinikker anvendes i tillegg UV-lys, som kan gjøre vondt verre. I tillegg er det påvist at bleking med lavere peroksidinnhold også gir et bedre og mer langvarig resultat.

Natriumkarbonat som alternativ

Det finnes også produkter for hjemmebleking som ikke inneholder peroksid i det hele tatt. Et nytt og mer skånsomt alternativ er produkter som bruker natriumkarbonat for å gi deg hvitere tenner. Denne typen behandling er fri for bivirkninger og er mye mer skånsom for resten av munnen også. Den kommer i samme format som behandlingene som inneholder peroksider, der du fyller gelé i en tannskinne som deretter plasseres over tennene. Dersom du ikke sliter med sterke misfarginger er dette er kjempegodt alternativ til de sterkere preparatene.

Ta en sjekk hos tannlegen først

Samme hva slags blekemiddel du velger kan det være smart å oppsøke tannlegen før du strider til verks, selv om det koster skjorta og kredittkortet går varmt, ikke bare for en grundig sjekk av tenner og tannkjøtt, men også for gode tips og råd. Husk at du ikke kan bleke tenner med karies eller tannstein og at problemer med tannkjøttet må utelukkes før du kan sette i gang. Særlig tilstanden til tannkjøttet kan være vanskelig å bestemme selv og bør absolutt vurderes av en tannlege. Dersom du har fyllinger fra tidligere tannlegebesøk er det også viktig at disse sjekkes. Det er nemlig vitalt at disse er i god stand for at de ikke skal ta skade av blekingen. Tannlegen vil også ha kunnskaper om andre forhold som kan føre til at du bør holde deg unna blekemidler for tennene. Det finnes for eksempel ikke god nok forskning rundt effekten peroksider kan ha på fosteret dersom du er gravid, eller på et nyfødt barn som fortsatt ammes.