Postet på

Hvorfor får en gule tenner?

Hvite tenner

Det ligger ofte en svært god grunn bak dersom du oppdager at tennene dine ikke er like hvite som før. I de fleste tilfeller kan du gjøre noe med det, men det viktigste er å finne ut av årsaken. Bestill time hos tannlegen for en konsultasjon og få gode råd til hvordan du kan få tilbake ditt hvite smil.

Mat og drikke

De fleste misfarginger skyldes at du spiser eller drikker noe som setter flekker på tennene. Både kaffe, te og rødvin er kjente syndere i denne kategorien. Også sure drikker, som brus, saft og sportsdrikker kan gi deg gule tenner. Matvarer med mye fargestoffer som bær, druer og annen farget frukt, samt sauser og supper kan også ha en effekt på fargenyansen. Den gode nyheten er at mat og drikke gjerne bare gir temporære misfarginger. Det skal ofte ikke mer til enn en tannkrem med slipepartikler eller en grundig puss og rens hos tannlegen før smilet ditt er like pent som før. Du kan også forsøke kjerringråd som å børste tennene med bakepulver, eller gni dem med et jordbær. Verdt et forsøk!

Genetiske eller medisinske årsaker

Ikke alle har like hvite tenner. Noen mennesker har naturlig gulere tenner enn andre, noe som er helt normalt. Bruk av enkelte medisiner kan også føre til at tennene blir gule. Dersom du ønsker hvitere tenner må du dermed anvende blekemidler, enten hos en tannlege eller kosmetolog, eller med en behandling ment for hjemmebruk. Husk å konsultere med en tannlege uansett hvilken metode du velger, så er du sikker på at du går riktig frem for sikreste og beste resultat.

Snus og røyk

Det er en sannhet som de fleste er godt klar over at snus og røyk gir gule, misfargede tenner. Dersom du røyker eller snuser vil det ikke bare være vanskeligere og mer tidskrevende å bleke tennene, du må også regne med at gulfargen kommer tilbake dersom du fortsetter uvanen. Stump røyken og kast snusen før du bleker tennene, så vil det hvite smilet ditt være kommet for å bli. Dersom du fortsetter vil du måtte punge ut mye for å sikre et hvitt smil.

Dårlig hygiene

Kanskje det aller viktigste for å ha sunne, hvite tenner er god tannhygiene. Mange tror at det er hvor ofte du går til tannlegen som bestemmer hvor sunne tenner du får, men faktum er at det viktigste du kan gjøre er det du gjør hjemme mellom tannlegebesøkene. Børst tennene to ganger om dagen med en tannkrem som inneholder både fluor og slipepartikler, bruk tanntråd og skyll godt med munnskyll. Dette fører også til at tannkjøttet ditt holder seg friskt og sunt. Regelmessige besøk hos tannlegen er viktig, men dersom du ikke har karies holder det med en time annenhvert år. Hvis en tannrens hos tannlegen ikke fører til forbedring vil det kanskje være nødvendig å gå hardere til verks og en bleking av tennene kan være aktuelt.