Postet på

Hva er tannbleking?

Tannbleking

Hvis du går med drømmer om å blende de du møter med et lysende smil, står du ovenfor 2 alternativer: Tannbleking på tannlegekontoret, eller en gjør-det-selv-hjemme-løsning.

Begge alternativene bruker peroksid-baserte blekemidler. En gjør-det-selv-løsning inneholder fra 3% til 20% peroksid (som regel en blandning med hydrogen-peroksid). Hos tannlegen vil tannblekingsmiddelet inneholde fra 15% til 43% peroksid. Synes du det er en stor forskjell? Vel, det har en forklaring.

Vanligvis, jo lenger du holder en sterkere løsning på tennene, desto hvitere vil tennene bli. Samtidig, jo høyere prosentandelen av peroksid i tannblekningen, jo kortere tid skal det påføres tennene. Hvis gelen er i kontakt med tennene over lengre tid, vil tennene tørke ut og øke ising i tennene.
Det er fordeler og ulemper til hvert alternativ, men før du prøver hjemme-bleking, sørg for å snakke med tannlegen din. Ikke alle vil se gode resultater. Bleking vil ikke bleke porselens kroner eller kompositt tann-fargede bindinger.

Hvorfor endrer tennene farge, og blir mørkere eller mer gul?

Den indre delen av tennene vil normalt mørkne med tiden. Det ytre lag av en tann kalles emaljen. Fargen i naturlige tenner er skapt ved refleksjon og spredning av lys i emaljen, kombinert med fargen av dentin under den. Dine gener påvirker tykkelsen og glattheten til emaljen. En tynnere emalje gir mer av fargen på dentin igjennom. Å ha jevnere eller grovere emalje påvirker også refleksjonen av lys og derfor fargen.

I tillegg vil vaner – som bruk av tobakk, drikke kaffe, te eller vin – kunne føre til misfarging. Enkelte medisiner kan også misfarge tennene. Det kan være mange årsaker til misfarging av tennene.

En tannpuss hos tannlegen din kan ofte fjerne flekker på tennene – og det fremmer i tillegg god oral helse. Så sørg for å gå til tannlegen for en grundig rengjøring og undersøkelse før du bestemmer deg for å bleke tennene dine. Det kan godt være at en profesjonell rengjøring er alt som trengs for å gi deg et hvitere, lysere smil.

Å bleke eller ikke å bleke?

Vanligvis er tannbleking vellykket i minst 90 prosent av pasientene. Som en tommelfingerregel vil gul-fargede tenner ha en god virkning av tannbleking, mens brunfargede tenner ikke vil ha en god effekt av tannbleking. Grå flekker forårsaket av røyking, tetracyklin (virkestoff i medisiner mot infeksjoner og kviser) eller fluorose (inntak av for mye fluor) vil mest sannsynlig heller ikke bli dramatisk endret av en tannbleking.

Likeledes kan tannbleking ikke forbedre ditt smil hvis du har fått en tannprotese eller tannfargede fyllinger plassert i fortennene. Tannbleking vil ikke påvirke fargen til disse materialene, og de vil ikke matche et nylig bleknet smil. I disse tilfellene kan det være lurt å undersøke andre alternativer, for eksempel skallfasetter av porselen.

Bleking er ikke en engangsprosedyre. Det må gjentas fra tid til annen hvis du ønsker å opprettholde en lysere farge.