Postet på

Er tannbleking hjemme skadelig?

Tannblekning

Mange ønsker seg et hvitt smil og det finnes nok av tips og produkter til å hjelpe til med dette. Problemet er bare at i jungelen av reklame er det ikke alltid at sikkerhetsaspektet vies særlig mye oppmerksomhet. Ikke la noe stå mellom deg og ditt hvite smil, men vær sikker på at forholdene ligger til rette for en trygg blekebehandling hjemme.

Lytt til tannlegen din

Det er vanlig at man velger å bleke tennene hjemme nettopp for å unngå et dyrt besøk hos tannlegen. De aller fleste kan kjenne seg helt trygge når de bleker tennene hjemme, men det anbefales alltid at du konsulterer med tannlegen først. Dette behøver ikke bety at du må fullføre blekebehandlingen hos tannlegen. Det en profesjonell kan hjelpe deg å finne ut er om munnen din er sunn og frisk og at tennene dine faktisk vil bli hvitere av en bleking. Det er mange ting en tannlege mye lettere kan avgjøre enn du kan hjemme i baderomsspeilet. Før du bleker anbefales det at du sjekker følgende:

  • At tannhalsene og tannkjøttet ditt er sunt og friskt, hvis ikke kan du få leie bivirkninger av blekingen.
  • At du ikke har ubehandlede hull eller tannstein.
  • At fyllingene dine er i god nok stand til å tåle blekemiddelet.
  • At eventuelle misfarginger ikke kan fjernes med en real puss hos tannlegen.
  • I tillegg bør du heller ikke bleke tennene dersom du er gravid eller ammer siden virkestoffene ikke har blitt forsket nok på til å avgjøre om de har effekt på barnet.

Kjøp godkjente produkter

Dersom du følger disse forhåndsreglene er det ingen grunn til at du skulle støte på problemer med å bleke tennene hjemme. Produktene er utviklet for å være enkle i bruken og for å gi gode resultater uten profesjonell hjelp. Det anbefales at du kjøper produkter som er godkjente i Norge, selv om det kan finnes mange fristende blekemidler på nettet fra andre land. I Norge er blekemidler for tenner ganske strengt regulerte, nettopp for at de skal være sikre å anvende hjemme.

Eventuelle bivirkninger

Selv om du går til sjekk hos tannlegen først og bruker et godkjent produkt, kan bivirkninger forekomme. Det aller vanligste er ising i tennene når du drikker noe varmt eller kaldt. Dersom du overdriver bruken av blekemiddel er det også en fare for at nerven i tannen skades, noe som kan føre til permanent ising. Å bleke tennene er vanligvis ikke farlig eller skadelig dersom du gjør det riktig, så vær nøye instruksjonene. Det er viktig at du følger dem til punkt og prikke, ikke overdriver behandlingstiden og at du avbryter øyeblikkelig dersom du kjenner smerte eller sterk ising i tennene. Allergiske reaksjoner kan også forekomme, men er ytterst sjelden. Dersom du opplever vedvarende ubehag bør du oppsøke lege, eller få tid hos tannlegen din så snart som mulig.