Postet på

Blekingsguiden

Tannblekning

Smilet ditt er ikke så pent som det en gang var. Kanskje har for mye kaffe eller te satt sitt preg på tennene dine, eller kanskje er det andre grunner til at du ikke lenger kan smile med et strålende hvitt smil. Det finnes mange metoder å fikse smilet på, men først er det viktig å finne årsaken bak misfargingen. Det anbefales at du besøker en tannlege for en vurdering, slik at du kan finne den beste behandlingen for deg. Derfra er det et utall ting du kan forsøke for å få tilbake din strålende hvite perlerad.

Besøk alltid tannlegen før behandling

Første steg bør alltid være å besøke tannlegen din. Det er viktig før du begynner å anvende blekende midler, at du er sikker på at både tenner, munn og tannkjøtt er ved god helse. Tannlegen kan også hjelpe deg å finne årsaken til misfargingen. Dersom tennene dine har blitt farget av mat eller drikke er behandlingen ganske rett frem og av den enklere sorten. Tannlegen vil sannsynligvis gi deg en grundig puss uten bruk av blekende midler og siden anbefale deg en tannkrem med slipende mikrokorn.

Det du putter i munnen

Husk at kostholdet ditt har mye å si for hvordan tennene dine ser ut. Dersom tennene dine har lett for å ta til deg farge, kan du med fordel forsøke å holde deg unna matvarer som inneholder sterke koloranter. Dette kan være rødvin, supper, fargede godterier og så videre. Tommelfingerregelen sier at dersom tungen din tar farge av maten, vil sannsynligvis tennene dine også det. Å knaske rå grønnsaker hjelper å skrubbe bort flekker på tennene, det samme gjør jordbær og bakepulver. Husk at disse «kjerringrådene» kun funker på lett misfargede tenner, der den bakenforliggende årsaken er mat- eller drikkerelatert.

Hjemmebehandling

Dersom du har fått erklært munnen sunn og frisk kan du også forsøke en hjemmebehandling. Dette anbefales for tenner som bare er moderat misfargede, da disse behandlingene vanligvis ikke er sterke nok til å få bukt med de verste flekkene.

Sterkere skyts

Dersom årsaken til misfargingen viser seg å være genetisk, resultat av snus, røyking eller medikamenter vil du behøve en mer drastisk behandling og gjerne i flere omganger. Husk at snus og røyking også kan føre til skader i munn og tannkjøtt, noe tannlegen vil hjelpe deg å klarlegge. Tannlegen vil sannsynligvis foreslå en blekemetode mye anvendt hos tannleger og kosmetiske klinikker, men dette er ofte en svært kostbar affære. Det sies at misfarginger i blå eller grå er vanskeligst å fjerne.

Store prisforskjeller

Ulike metoder har ulik pris, men husk at også resultatet varierer med behandlingsmetoden.

  • Hjemmebleking fra kosmetikkhyllen: Flere prisklasser, men det vanligste er at prisen ligger rundt kr 500.
  • Profesjonell hjemmebleking: Kan kjøpes hos profesjonelle klinikker og du får munnen undersøkt først, vanligvis rundt kr 2 000.
  • Tannbleking med plasmalys (Plasmalysbleking – BrilliantSmile): Prisen ligger rundt kr 3 000 –  5 000.
  • Tannbleking med lys (Zoom, BriteSmile): Vil normalt koste deg rundt kr 2 900 – 4 500.
  • Tannbleking med laser (Laserbleking – Lasersmile): Vær forberedt på å måtte betale opp mot kr 4 000.