Postet på

Bleking av tenner

Hvite tenner

Vi bruker stadig mer tid og penger på utseendet vårt. Vi trener mer, vi spiser sunnere, vi investerer i dyre kremer og hårprodukter – alt for å forbedre den versjonen av oss vi ser i speilet hver dag. Smilet ditt sier mye om hvem du er som person og er en viktig del av det førsteinntrykket andre mennesker får når de møter deg. Les mer om hvordan du kan sette kronen på verket med et strålende hvitt smil.

Start med et besøk hos tannlegen

Før du rykker ut til nærmeste kosmetikkforretning og kjøper produkter for bleking av tennene bør du tenke på et par ting. De fleste hjemmeblekinger er kun anbefalt dersom du har en sunn munn og et friskt tannkjøtt, samt at karies og tannstein bør fikses først. Tannlegen din kan også gi deg nyttig informasjon om hva slags behandlinger som vil vise best resultat på dine tenner. Det er nemlig ikke alle misfarginger som lar seg bleke så enkelt. Få hjelp fra din tannlege til å finne årsakene bak misfargingen, det har nemlig også mye å si for det forventede resultatet.

Årsaker til misfarging

Dersom tennene dine har mistet sin hvite nyanse på grunn av mat eller drikke, er det relativt enkelt å få dem tilbake i god stand. Denne typen misfarging holder seg på utsiden av tannen og kan som oftest pusses bort. Dette kan enten tannlegen gjøre, eller du kan forsøke en tannkrem med slipepartikler. Dersom misfargingen sitter dypere i tannen, som for eksempel ved bruk av enkelte medisiner, eller dersom tennene dine er mindre hvite av genetiske grunner, vil bleking være aktuelt. Dersom du har fått misfarginger på grunn av snus eller røyk er bleking også ditt beste alternativ, men du bør kanskje vurdere å legge uvanene på hylla først. Å bleke tenner som har blitt gule av tobakk tar nemlig lang tid og du vil ødelegge resultatet dersom du fortsetter å røyke eller snuse.

Alternativer til bleking

Dersom du ikke er fylt 18 år, er gravid eller ammende, eller har problemer med enten tannkjøtt etter tannhalser, bør du ikke bleke tennene dine. Det du da heller bør gjøre er å opprettholde en god tannhygiene og tenke på hva du putter i munnen. Grundig tannpuss med tanntråd og fluorskyll to ganger om dagen setter standarden for en god tannrutine. En tannkrem med slipepartikler kan også hjelpe på relativt små misfarginger og flekker. Hold deg unna brus og søtsaker, det du lærte som barn gjelder fortsatt. Sukker og syre bryter ned emaljen på tennene og fører til karies og misfarginger. Det finnes også en rekke kjerringråd som kan fungere for tenner misfarget av mat eller drikke. Å gni et jordbær mot tennene skal ha en blekende effekt, det samme gjelder appelsinskall. Du kan også prøve å blande litt bakepulver i tannkremen for å få tilbake det hvite smilet ditt.